
5 نکته کلیدی در انتخاب روانکار مناسب
فهرست مطالب
انتخاب روانکار مناسب نه تنها باعث کاهش هزینههای تعمیراتی میشود، بلکه میتواند کارایی سیستمها را بهبود بخشیده و مصرف انرژی را کاهش دهد. برای انتخاب روانکار مناسب، باید به عواملی همچون نوع ماشینآلات، شرایط کاری، دما، فشار و نوع بار وارد شده توجه ویژهای داشت. در این مقاله، به بررسی نکات کلیدی در انتخاب روانکار مناسب برای ماشینآلات خواهیم پرداخت.
1. عملکرد: روانکار چه کاری انجام میدهد؟
روانکار ها دارای طیف وسیعی از عملکردها هستند که شامل موارد زیر میشود:
روانکارها تولید گرما و مصرف انرژی را کاهش میدهند.
روانکارها میتوانند سایش مکانیکی را کاهش دهند.
روانکارهای باکیفیت از سطوح در برابر مواد خورنده محافظت میکنند.
روانکارها ذرات و سایر آلودگیها را به فیلترها و جداکنندهها منتقل میکنند.
روانکارها میتوانند گرما را جذب و انتقال دهند.
2. مواد تشکیلدهنده: روانکار چه موادی دارد؟
شاید در نگاه اول اینطور به نظر نرسد که روانکارها از ترکیبات و مواد متعددی تشکیل شدهاند، اما در حقیقت، فرایند تولید آنها شامل افزودن طیف گستردهای از مواد افزودنی به روغن پایه است. این مواد افزودنی با دقت و بهصورت هدفمند انتخاب میشوند تا عملکرد روانکار را بر اساس نوع کاربرد و شرایط عملیاتی آن بهینه کنند. این نکته نه تنها در مورد روغنهای صنعتی و موتوری صدق میکند، بلکه در رابطه با گریسها نیز کاملا قابل توجه است. بسیاری از افراد آگاهی ندارند که گریسها در اصل همان روغنها هستند که بهمنظور ایجاد خاصیت چسبندگی و پایداری بیشتر، با استفاده از مواد غلیظکننده تقویت شدهاند.
3. اصطلاحات برای انتخاب روانکار مناسب
برای انتخاب صحیح روانکار ها، باید با اصطلاحات مربوط به آن آشنا باشید. برخی از اصطلاحات رایج عبارتند از:
– ویسکوزیته: این اصطلاح نشاندهنده میزان غلظت یا مقاومت در برابر جریان روغن یا گریس است. ویسکوزیته بالاتر به معنای مقاومت بیشتر در برابر جریان است.
– وزن: این اصطلاح همچنین به ویسکوزیته روغن یا میزان جریان آن در دمای خاص اشاره دارد.
– رانآوت: این اصطلاح به توانایی یک گریس یا روغن در مقاومت در برابر دماهای بالا اشاره دارد که معمولا باعث کاهش ویسکوزیته روانکار ها میشود.
– پایداری برشی: این اصطلاح مقاومت یک روغن در برابر تغییر ویسکوزیته ناشی از تنش مکانیکی است.
4. طول عمر
روانکنندهها عمر مفیدی دارند و پس از پایان این دوره باید تعویض شوند. در غیر این صورت، ممکن است مشکلاتی همچون رانآوت، تماس فلز با فلز، خرابی یاتاقانها و دیگر مسائل پیش بیاید که منجر به توقف عملیات و افزایش هزینهها میشود. اما مشکل این است که این اتفاق همیشه به راحتی قابل پیشبینی نیست.
یکی از روشهای مؤثر برای پیگیری عمر مفید روانکارها، نظارت بر دمای عملیاتی تجهیزات است. گرمای زیاد به سرعت روانکارها را از بین میبرد. هر افزایش 10 درجه سانتیگراد (18 درجه فارنهایت) بالاتر از 65 درجه سانتیگراد (150 درجه فارنهایت) باعث کاهش عمر مفید روانکارها به نصف میشود.
به عبارت دیگر، روانکنندهای که در دمای 150 درجه فارنهایت معمولاً یک ماه کار میکند، در دمای 168 درجه فارنهایت فقط دو هفته، در دمای 186 درجه فارنهایت یک هفته و در دمای 204 درجه فارنهایت تنها سه یا چهار روز دوام میآورد. بعد از این زمان، روانکار دیگر نمیتواند وظیفه خود را بهدرستی انجام دهد و حتی اگر سطح آن هم بالا به نظر برسد، بهطور مؤثری از تجهیزات محافظت نخواهد کرد.
بهترین روش برای نظارت بر دما، استفاده از ابزارهای دیجیتال با قابلیت تصویربرداری حرارتی و تجزیه و تحلیل لرزش است. همچنین پیشنهاد میشود که فواصل روغنکاری بهطور دقیق پیگیری شود.
5. تاثیر هزینه در انتخاب روانکار مناسب
مثل بیشتر مسائل زندگی، شما معمولا همان چیزی را دریافت میکنید که پرداخت میکنید. یک کارخانه فرآوری غذا ممکن است به دلیل قیمت پایین و ایمنی غذایی، تصمیم بگیرد از روغن معدنی برای زنجیرهای حملونقل استفاده کند. با این حال، روغن معدنی ساده معایب زیادی دارد که هزینه پایین آن را تحتالشعاع قرار میدهد. به عنوان مثال، این نوع روغن ممکن است ویژگیهای ضعیفتری در مقاومت به دما (رانآوت) داشته باشد، آلودگیها را جذب کرده و باعث تشکیل یک خمیر ساینده شود یا چکه کرده و محیط کاری ناایمنی ایجاد کند. مدیرانی که این گزینه را انتخاب میکنند، به زودی متوجه خواهند شد که صرفهجویی اولیه با هزینههای توقف تولید ناشی از استفاده از روانکنندههای بیکیفیت جبران میشود.
سخن آخر
در نتیجه، در حالی که تمام واحدهای تولیدی به روانکارها برای ادامه عملیات خود وابسته هستند، به یاد داشته باشید که همه روانکارها یکسان نیستند. خرید یک روانکار ارزان بدون در نظر گرفتن عوامل ذکر شده میتواند اشتباه بزرگی باشد. کسبوکارهای هوشمند همانطور که برای خرید تجهیزات خود زمان میگذارند، برای انتخاب روانکار مناسب نیز فکر میکنند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به منبع این مقاله مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
تاکنون دیدگاهی در این مطلب ارسال نشده!